ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO
KT-PALVELU OY
Y:0725651-9
Pääsivulle
Yhteystiedot
Me
Asuminen ja omistaminen
Lomakkeet
Omistajan vaihtuessa
Juridiikka
Mysteerilaatikko
Portal
Tietosuoja

 

MYSTEERILAATIKKO

 

VASTIKKEET JA MAKSUT


Vastike erääntyy maksettavaksi kuun 5. päivä mutta saan palkan vasta 15. päivä. Voinko siirtää vastikkeen eräpäivää myöhemmäksi?

Et voi vaan sinun tulisi laittaa vastike maksuun jo edellisen kuun palkasta, jotta se on eräpäivänä taloyhtiön tilillä.


Pitääkö vesimaksu maksaa myös vauvoista ja lapsista?

Kyllä pitää, hekin kuluttavat vettä.


Asun koko kesän mökillä, täytyykö minun maksaa vesimaksua?

Vesimaksu maksetaan lähtökohtaisesti sinne, missä on kirjoilla. Pidempiaikainenkaan poissaolo asunnosta ei yleensä vapauta vesimaksun maksamisesta.


Mitä tarkoittaa vesimaksuennakko?

Vesimaksuennakkoa peritään, jos huoneistoihin on asennettu vesimittarit ja vedenkulutus laskutetaan osakkaalta vesimittarilukemien perusteella. Osakas maksaa kuukausittain vesimaksuennakkoa, joka otetaan huomioon mittarilukemien perusteella tehdyssä vesilaskussa. Jos ennakkoa on maksettu enemmän kuin vedestä laskutetaan, osakas saa hyvitystä.


Vesitasauslaskun mukaan saan hyvitystä vesimaksuista. Maksetaanko hyvitys tililleni vai miten se otetaan huomioon?

Vesimaksuhyvitystä ei makseta tilille vaan voit vähentää hyvityksen määrän kun maksat seuraavaa huoneistosi vastikelaskua. Jos hyvitys on enemmän kuin kuukausivastikkeen määrä, voit käyttää jäljelle jäänyttä hyvitystä vielä seuraavassakin kuussa.

Huomaathan, että vesimaksuhyvityksen voi kohdistaa vain sen huoneiston vastikemaksuihin, jota hyvityslasku koskee. Näin ollen jos omistat taloyhtiöstä myös autopaikkaosakkeen, joka on siis eri osake kuin huoneisto, et voi vähentää hyvitystä autopaikkaosakkeen vastikkeesta.


ASUMINEN


Miten saan teetettyä huoneistooni lisäavaimen?

Avaintilaukset tehdään isännöitsijälle, joka välittää tilauksen lukitusliikkeelle.


Saanko grillata parvekkeella?

Grillaaminen on tietyin rajoituksin sallittu sähkö- ja kaasugrillillä. Yhtiön järjestyssäännöt saattavat kuitenkin estää grillin käytön parvekkeella. Lisäksi tulee huomioida naapurit, joille grillin tuoksut voivat kulkeutua: kesähelteillä moni pitää ikkunoita auki ja yrittää tuulettaa huoneistoaan ja tällöin grillin hajut saatetaan kokea epämiellyttäviksi.


Haluaisin laittaa taloyhtiömme piha-alueelle kesäkukkaistuksia mutta en ole taloyhtiön hallituksessa. Voinko istuttaa kukkia omalla kustannuksellani?

Usein vastaus varmastikin on kyllä, mutta ota ensin yhteyttä isännöitsijään tai hallitukseen ja pyydä suostumus.


Naapuriasunnossa juhlitaan joka viikonloppu kuuluvasti. Miten saisin yöllisen metelöinnin loppumaan?

Voit ensin yrittää keskustella naapurisi kanssa asiasta. Jos tilanne ei muutu, voit ottaa yhteyttä isännöitsijään. Jotta taloyhtiö voi puuttua asiaan, tarvitaan tarkka ja varma tieto siitä, mistä huoneistosta häiriö tulee ja milloin häiriötä on aiheutettu. Paras tapa on kirjata itselle ylös päivämäärät, kellonajat ja häiriön laatu, ja lähettää se isännöitsijälle.


YHTIÖKOKOUS JA PÄÄTÖKSENTEKO


Tarvitsenko yhtiökokoukseen valtakirjan huoneiston toiselta omistajalta, joka ei pääse osallistumaan yhtiökokoukseen?

Valtakirjaa ei välttämättä edellytetä avio- tai avopuolisolta, jos puolisot asuvat samassa huoneistossa taloyhtiössä. Valtakirja on tällöinkin hyvä olla epäselvyyksien välttämiseksi. Muilta valtakirja vaaditaan.


Kuka tekee päätöksen taloyhtiön remonteista?

Suunnitelmallisista remonteista päätetään aina yhtiökokouksessa. Jos kyse on kiireellisestä korjauksesta, hallituksella on asiassa toimivalta.


Mielestäni taloyhtiössämme on paikkoja, jotka kaipaisivat hieman parannusta ja kunnostusta. Miten saan asiaa edistettyä?

Voit ilmoittaa asiasta taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Paras aika ilmoitukselle on heti tilikauden päättymisen jälkeen kun yhtiössä laaditaan budjettia kuluvalle vuodelle. Voit tuoda asian esille myös yhtiökokouksessa mutta tällöin toteutus saattaa siirtyä seuraavalle vuodelle, jos siihen ei ole varattu rahaa.


VIAT JA NIISTÄ ILMOITTAMINEN


Huomasin, että rappukäytävän lamppu on palanut. Mistä tiedän onko joku jo siitä ilmoittanut ja voinko ilmoittaa asiasta uudelleen?

Ei haittaa vaikka joku olisi jo tehnyt vikailmoituksen huoltoyhtiölle. Kannattaa aina tehdä ilmoitus myös itse, jotta vika tulee varmasti korjattua. Pahin tilanne on se, että kaikki ajattelevat jonkun muun jo ilmoittaneen viasta.


Rappukäytävässä on jatkuvasti likaista, kenelle voin valittaa asiasta?

Voit ensin ottaa yhteyttä siivousyritykseen ja ilmoittaa asiasta heille. Jos tilanteeseen ei tule muutosta, ota yhteyttä isännöitsijään.


Vessanpytty valuttaa jatkuvasti hiljalleen vettä, pitääkö tästä ilmoittaa jonnekin?

Ilmoita asiasta heti huoltoyhtiölle. Samoin jos esimerkiksi keittiön tai vessan hana tiputtaa tai vuotaa koko ajan.


Huoneiston ikkunat huurtuvat varsinkin syksyllä ja talvella, onko tämä normaalia?

Ikkunan uloimman pinnan huurtuminen syksyllä on normaali ilmiö. Jos ikkunat kuitenkin huurtuvat ikkunoiden välistä, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.


Ärsyttää kun porrashuoneiden edustat ovat talvisin lumisia ja liukkaita.

Ilmoita asiasta heti huoltoyhtiölle, joka huolehtii ulkoalueiden hoitamisesta.

Mysteerilaatikko